Schimbator Spate Shimano XTR RD-M9000 Shadow Plus 11 V GS
Descriere
XTR - Trei litere ce reprezinta apogeul tehnologiei in materie de componente MTB. Inca de la debutul sau XTR a stabilit standardul in domeniu in materie de durabilitate, peformanta si greutate redusa. Shimano XTR ofera maximum de performanta nevoilor tale. Fie ca esti participant la curse de cross country in Cupa Mondiala sau ca esti un mountain biker ce pui valoare pe performanta, greutate scazuta si fiabilitate, atunci gama XTR este pentru tine.
RD-M980 este cel mai bun schimbator Dyna-Sys de pe piata - din aluminiu foarte rezistent forjat la rece, rotite cu rulmenti ce reduc frecarea, placuta exterioara de la patina din carbon pentru o greutate de doar 175g; acest schimbator ofera cea mai precisa schimbare de pinioane si are un raspuns foarte rapid.
Tehnologia shadow – schimbatorul cu design low profile este tras mai inspre interior, minimalizand astfel riscul de a fi agatat si avariat intr-un colt de bolovan, trunchi de copac sau orice altceva iti iese in cale. Pentru ca este mai bine protejat, schimbatorul permite un stil mai agresiv de dat. De asemenea, stabilitatea verticala este mult imbunatatita fata de varianta clasica, asta insemnand ca acest schimbator nu mai bate in cadru (in chainstay) pe teren accidentat. Bucura-te mai mult de traseele tale preferate si fa uitate grijile pentru schimbator!
Tehnologia Dyna-Sys – este o tehnologie revolutionara pentru MTB ce propune folosirea casetelor de 10 pinioane. Avantajele sunt multiple. Mai multe pinioane inseamna mai multe rapoarte, fapt ce permite ciclistului sa foloseasca mai mult si in combinatii noi foaia principala (mijlocie); mai mult timp petrecut pe foaia mijlocie inseamna mai putine schimbari ale foilor. Orice schimbare de foaie aduce dupa sine doua sau trei schimbari de “recuperare” la pinioane, iar schimbarile de viteza inseamna pierdere de cadenta si de forta in pedalare. Spre exemplu, pe o urcare in care ciclistul merge pe foaia mijlocie si pinionul de 34, atunci cand panta devine mai abrupta, acesta este nevoit sa schimbe pe foaia mica; dar foaia mica in combinatie cu pinionul de 34 este o viteza prea mica pentru urcarea respectiva si o trecere prea mare de la pedalat in forta la pedalat “in gol”, fiind nevoie de doua sau trei schimbari de “recuperare” de pe pinionul de 34 pe altele mai mici pentru a echilibra raportul. Se pierde astfel cadenta si energie prin schimbari repetate pentru gasirea raportului optim.
Dyna-Sys reduce numarul de schimbari de “recuperare” la doar una singura si aceasta fiind folosita destul de rar. Cum? Prin introducerea celor 10 pinioane cu cel mare de 36 dinti fata de 34 dinti cat era maxim inainte, dar si prin folosirea foii mici cu 24 dinti in loc de 22 de pe modelele fara Dyna-Sys. Asta inseamna ca foaia mijlocie poate fi folosita in urcari si cu pinionul de 36dinti, un raport bun de urcat, de aici rezultand o mai mica necesitate de a schimba pe foaia mica. Dar chiar si atunci cand panta cere schimbarea pe foaia mica, pentru ca aceasta este de 24 de dinti fata de 22, nu este nevoie decat de o singura schimbare de “recuperare” la pinioane pentru a reveni la un raport echilibrat. Inca un avantaj al tehnologiei Dyna-Sys este schimbarea mai rapida, mai silentioasa si mai eficienta a foilor prin CloseStep, adica foia mare si cea mica sunt mai aproape ca numar de dinti de cea mijlocie (42/32/24 fata de 44/32/22). Astfel, lantul urca ma usor de pe foaia de 24 pe cea de 32, sau coboara mai bine de pe 42 pe 32.
Nu in ultimul rand, rapoarte de transmisie apropiate intre pinioane înseamna salturi mai mici intre viteze , adica schimbare mai lina fara balans nedorit al lantului, eficienta mai mare si sanse mai mici de a avea accidente nedorite (ruperi de lant, chaining, pedalari in gol, etc). Schimbatul vitezelor poate face diferenta intr-o cursa de cross-country, de aceea Shimano a regandit tehnologia introducand Dyna-Sys pe sistemele de angrenare de top, aducand eficienta schimbarii vitezolor la un nivel la care nu a mai fost pana acum.
Top Normal – schimbatul pe plus la maneta cu degetul mare duce la urcarea unui pinion.
Compatibil cu orice set de 10 pinioane, indiferent de producator.
Compatibil cu orice lant pentru 10 pinioane, indiferent de producator.
Compatibil doar cu manete Shimano Dyna-Sys pentru 10 pinioane!
Patina lunga SGS inseamna o capacitate maxima permisa a schimbatorului de 43 dinti, in timp ce patina medie GS inseamna o capacitate de 35 dinti. Capacitatea se refera la cat de mult poate intinde schimbatorul excesul de lant pentru a tine tensionat ansamblul, iar capacitatea maxima se calculeaza dupa formula:
capacitate = (nr. dinti foaie mare – nr. dinti foaie mica) + (nr. dinti pinion mare – nr. dinti pinion mic).
Ce inseamna asta mai exact? Spre exemplu, pentru o combinatie de foi Dyna-Sys 42/32/24 cu pinioane 11-36, cu o lungime corecta a lantului (intins pe foaie mare si pinionul mare, plus inca doua zale), o patina lunga SGS va permite sa combinati toate foile cu toate pinioanele - valoarea in urma calculului cu formula este de 43 dinti, exact cat permite si patina SGS deci totul este posibil -. In aceleasi conditii, patina medie GS permite combinatii pana la o capacitate de 35 de dinti, adica foaia mare poate rula doar cu cele mai mici cinci pinioane, foaia mijlocie poate rula cu toate pinioanele, iar foaia mica doar cu cele mai mari cinci pinioane. Principiul este simplu si anume ca oricum combinatiile de genul foaie mare/pinion mare sau foaie mica/pinion mic nu sunt recomandate; aceasta patina te lasa sa mergi doar pe vitezele optime, dar risti sa iti cada lantul sau sa avariezi schimbatorul daca iesi din aceste rapoarte in mod exagerat. Avantajele patinei medii GS sunt: precizie mai mare la schimbat, o tensionare mai eficienta, patina joaca mai putin pe teren accidentat si nu in ultimul rand o greutate mai mica a schimbatorului. Pentru ca numai tu iti cunosti propriul stil de mers cu bicicleta, acum este mai usor sa alegi patina care ti se potriveste!