Din anii 1960 motocrossul s-a dezvoltat, iar O'Neal a fost unul dintre pionierii și inovatorii de îmbrăcăminte MX. Jim O'Neal a fost un pilot MX condus de nevoia de a-și ajuta colegii să obțină mai multe echipamente concepute special pentru nevoile lor. Aceleași idealuri l-au inspirat pe O'Neal să intre pe piața bicicletelor montane din Europa și SUA la sfârșitul anilor '80.

Dezvoltarea produselor este o parte centrală a filosofiei O'Neal. Tipurile de biciclete pe care mergeau și pistele pe care au ales să le exploreze, au influențat puternic produsele O'Neal. Încă de la început, O'Neal a urmărit procesele de fabricație de vârf și tehnologia materialelor pentru a asista și proteja rideri care căutau să-şi depășească limitele. Această filozofie este încă foarte importantă pentru dezvoltarea produselor O'Neal în prezent.

Prima incursiune a lui O'Neal în ciclism montan a venit în anii 1980, odată cu lansarea AZONIC și, pentru prima dată, cu specificul MTB O'Neal: îmbrăcăminte, echipament de protecție și accesorii. Sportul era în creștere și era o nevoie reală ca piloții să-şi forţeze limitele lor şi a bicicletelor.

Dedicația lui O'Neal pentru MTB și dezvoltarea produselor asociate au avut un succes enorm. O'Neal poate spune că a contribuit la dezvoltarea și evoluția sportului. Astăzi, O'Neal se concentrează pe Downhill și Freeride, rămânând fidel rădăcinilor sale. Din ce în ce mai mult, brandul se extinde pentru a se concentra asupra nevoilor Enduro și Trail Riding. În ultimii ani, gama de produse O'Neal s-a dezvoltat pentru a reflecta acest lucru.

O'Neal a fost primul brand care a introdus pe piața MTB Fidlock®, protecţie pentru bărbie cu fixare magnetică cu un singur clic. Recent, O'Neal Zipper Knee Pad a fost recunoscut drept unul dintre cele mai inovatoare protecții MTB disponibile pe piață astăzi.

„Nu a fost vorba de a face bani. Scopul a fost într-adevăr să găsim și să creăm produse mai bune cu care să participăm. ” Jim O'Neal