Scaunul pentru copii montat pe bicicleta

Scaunul pentru copii montat pe bicicleta

In fiecare inceput de sezon, in magazinele BikeXcs ajung parinti care-si doresc sa se plimbe cu copii pe bicicleta si cauta solutii pentru a se putea bucura in siguranta de aceste momente. Vom incerca in randurile ce urmeaza sa clarificam un pic modul de alegere al asa numitelor scaune de bicicleta pentru copii:

1.  Tipuri de bicicleta pe care se pot monta sau nu aceste scaune
Exista pe piata o mare varietate de scaune pentru copii care se monteaza pe biciclete, de la cele mai simple si ieftine la unele foarte sofisticate, comode dar putin mai costisitoare insa, cu toate acestea, sunt biciclete pe care nu se pot monta astfel de scaunele dupa cum urmeaza:
a.  Bicicletele full suspention - https://www.bikexcs.ro/biciclete-full-suspension , adica acele biciclete care au sustensie si pentru roata din spate nu doar pentru cea fata. In acest caz, niciun model existent nu este recomandat de producatori sa fie montat pe ele din motive ce tin de siguranta celui mic. Prin urmare, in cazul in care aveti o astfel de bicicleta sfatul nostru este sa renuntati la idee mai cu seama daca asta implica improvizatii. Cel mai important este ca cel mic sa fie tot timpul in siguranta si sa va puteti bucura impreuna de clipe placute.


b.  Biciclete cu rutarea cablurilor pe exterior. In acest caz sistemul de prindere al camasilor pe cadru nu permite prinderea scaunului la majoritatea modelelor, singurele care pot fi incercate sunt cele de la Thule care au un system de prindere mai permisiv. Insa trebuie sa luati in calcul ca uneori nici acestea nu pot fi montate. De preferinta este sa aveti o bicicleta de generatie mai noua care are rutarea cablurilor prin interiorul cadrului si nu deranjeaza in niciun fel montarea scaunului.                         

c.  Bicicletele cu cadru din carbon (https://www.bikexcs.ro/bicicleta-scott-scale-940-granite-black). In acest caz totul tine de rigiditatea cadrului in locul unde trebuie montat scaunul pentru copii si evident de siguranta celui mic si chiar a parintelui. Cadrul de carbon nu permite strangerea ale suruburilor la cuplu necesar si din acest motiv exista riscul ca scaunelul sa se desprinda in mers sau daca este strins prea tare sa se fisureze fibra de carbon a cadrului ceea ce duce la ruperea lui iminenta in mers.

d.  Biciclete vechi, uzate, depasite din punct de vedere tehnic si cu risc mare de accident. Aceste biciclete care de obicei au fost uitate intr-un subsol, garaj…etc nu prezinta siguranta si nu mai sunt compatibile cu noile tehnologi si din acest motiv sfatul nostru este sa va achizitionati o bicicleta noua de care va ve-ti bucura mult timp inclusiv de momentul cand cel mic va putea pedala pe propria bicicleta alaturi de dvs.

2.Alegerea modelului de scaunel potrivit pentru copilul dumneavoastra. Scaunele pentru copii sunt si ele impartite pe mai multe categori, cele mai uzuale fiind cele cu prindere in spate pe cadru sau portbagaj si cele cu prindere pe seat tube in fata intre ghidon si sa.
Scaunele cu prindere in spate sunt cele mai folosite fiind si cele mai sigure pentru copil. Ele sunt cu prindere pe portbagaj pentru bicicletele de oras sau de trekking sau cu prindere pe cadru pentru MTB-uri, hardtail sau alt tip de bicicleta care permite acesta prindere pe seat tube. Acestea suporta o greutate mai mare, ele fiind recomandate de producator pentru copii ce ajung la o greutate de maxim 20-27kg in functie de model (solicitati informatii de la consultantii de vanzari BikeXcs sau consultati pagina (https://www.bikexcs.ro/scaune-copii-bicicleta))
Scaunele cu prindere in fata sunt cele care se adreseaza copiilor mai mici cu o greutate de maxim 15kg si se prind pe seat tube, ele stand in consola intre sa si ghidon (foto stanga).

Nu recomandam scaunele care se prind in fata ghidonului deoarece ele optureaza vizibilitatea si bicicleta se controleaza mai greu existind riscul de a pierde controlul la trecerea peste o bordura de exemplu (foto dreapta).

3.  Alte detalii de care trebuie tinut cont in timpul utilizarii:
a.  Niciodata nu plecati la drum fara casca de protectie atat dvs cat sic cel mic. In caz de accident protejarea capului este cea mai importanta si in plus este si un mod de educare pentru cel mic, ca viitor biciclist. Exemplul dumneavoastra este din acel moment urmat si de cel mic.
b.  Nu lasati bicicleta pe cric / picior de sprijin cu copilul in scaunul de bicicleta deoarece greutatea lui si faptul ca se misca poate sa destabilize bicicleta si caderea devine inevitabila.
c.  Folositi luminile fata si spate chiar si pe timpul zilei atunci cand rulati pe sosea alaturi de autovehicule, in acest fel sunteti mai vizibil pentru toti participantii la trafic.
d.  Inainte de plecarea intr-o plimbare asigurati-va ca sistemul de prindere al scaunelului este in perfecta stare si apoi ca cel mic este prins corect in hamul special de fixare. Deasemenea o scurta inspectie a bicicletei este binevenita pentru a evita ca o plimbare de placere sa devina un calvar datorat posibilelor defecte. Verificati presiunea in roti, rotile sa fie bine prinse in cadru si furca si ghidonul sa aiba suruburile de fixare stranse corect. Daca toate sunt ok, acum este momentul sa va bucurati de clipe placute impreuna cu cel mic.
In speranta ca toate aceste informatii sunt utile pentru dvs, va asteptam in magazinele BikeXcs unde va putem consilia in alegerea si montare scaunelului potrivit pentru cel mic, dintr-o gama foarte variata de modele.

Spor la pedalat!
BikeXcs Team