Alegerea pantofilor potriviti pentru mersul cu bicicleta

Alegerea pantofilor potriviti pentru mersul cu bicicleta

Va puteti plimba cu bicicleta incaltati cu aproape orice tip de pantofi sport dar, cu timpul, veti simti nevoia unor pantofi special conceputi. Sistemul Clipless reprezinta pasul inainte pentru orice biciclist care doreste o crestere a nivelului de confort si a eficientei.

Este incaltamintea clipless alegerea potrivita?

Comparativ cu pantofii sport tipici, pantofii pentru ciclism cu sistem Clipless sunt proiectati cu talpi mai rigide, pentru a asigura un transfer mai eficient de energie, in timpul pedalatului. Aceste talpi rigide protejeaza picioarele si reduc oboseala si aparitia crampelor. Pantofii pentru ciclism cu sistem Clipless trebuie sa fie compatibili cu pedala bicicletei, ajutand astfel la o sustinere mult mai sigura a picioarelor pe bicicleta. Combinatia pantof-pedala Clipless ofera un control de neegalat, necesitand o cantitate minima de energie.

Tipuri de pantofi pentru ciclism

  • Pantofi casual (sport). Daca mergeti cu bicicleta ocazional, pe o distanta scurta de 2-3 kilometri, atunci incaltamintea speciala nu este o prioritate pentru dvs. Luati in calcul, achizitionarea unor pantofi sport, usori, speciali pentru hiking sau orice alte activitati in aer liber.
  • Pantofi pentru Mountain Bike. Acest tip de incaltaminte prezinta o talpa rigida si totodata putin flexibila pentru o pedalare eficienta si o tractiune cat mai buna in conditii de teren accidentat. De obicei, se folosesc sireturi sau sisteme velcro pentru fixarea lor cat mai eficienta. Partea superioara este special conceputa pentru o buna aerisire a piciorului. De obicei, cu cat pretul pantofilor pentru Mountain Bike este mai mare, cu atat si avantajele cresc: mai usori, rezistenti la apa, curele suplimentare hook and loop sau curea cu clichet, pentru o fixare si o siguranta mai buna a piciorului.
  • Pantofi pentru ciclismul de sosea. Acestia se disting prin talpile lor extrem de rigide care faciliteaza transferul de putere catre pedale. Desi sunt foarte eficienti pentru ciclism, nu sunt potriviti pentru mersul pe jos, pe distante lungi, din cauza lipsei tractiunii pe talpa si a flexibilitatii. Practic, toate perechile de pantofi destinate ciclismului rutier au o constructie usoara si o ventilatie buna. La unele modele sunt folosite insertiile cu fibra de carbon pentru sporirea rigiditatii. De obicei, pantofii pentru ciclismul rutier folosesc un sistem cu 2 sau 3 gauri pentru potrivirea cu pedala compatibila. Verificati inainte daca pantofii clipless se potrivesc cu pedala SPD. Este indicat sa cumparati un sistem complet, compatibil, pedala si pantofi SPD, pentru a beneficia de toate avantajele acestui sistem.

Avantajele si beneficiile sistemului SPD (clipless)

Shimano Pedaling Dynamics, cunoscut ca SPD, este un model de pedala clipless, lansata pentru prima data in anul 1990. Inspirandu-se din tehnologia de prindere a schiurilor, aceasta inovatie face pedalatul mult mai eficient printr-o mai buna conexiune intre picior si pedala. Legatura dintre picior si pedala este posibila doar cu incaltaminte speciala compatibila SPD.

Avantajele pedalelor SPD fata de pedalele clasice:

  • Optimizeaza conexiunea intre picior si pedala, astfel incat, mai multa energie sa fie eliberata prin fiecare pedalare. Ideal pentru accelerari, urcari si plimbari lungi.
  • Permite picioarelor sa se alinieze perfect la pedale, ajutand la prevenirea problemelor de genunchi.
  • Transmisia fortei catre angrenaj se face mult mai eficient.
  • Stabilitatea pe bicicleta este imbunatatita, permitand un control mult mai bun asupra bicicletei.
  • Este mult mai simplu si mai usor de folosit decat pedalele clasice cu sistem prindere prin curele.
  • Pedalele speciale SPD faciliteaza alunecarea noroiului si nu permit prinderea frunzelor, crengilor sau a radacinilor de aceasta, atunci cand mergeti cu bicicleta pe munte.

Intretinerea pantofilor pentru ciclism.

Intretinerea pantofilor pentru ciclism este foarte importanta. Pentru o durata mai lunga de viata, pantofii trebuie curatati si intretinuti regulat. Curatati cu un prosop sau o carpa, de fiecare data cand este nevoie, iar daca murdaria persista folositi o perie speciala, putin sapun si apa. Cea mai buna metoda de a usca pantofii uzi este utilizarea unui uscator de pantofi. Aceste aparate folosesc un flux de aer cald, bland, uscand pantofii in cateva ore.

In magazinul nostru online, BikeXCS.ro, dar si in magazinele fizice BIKE XCS, veti gasi cateva modele de pantofi pentru ciclism de la Cube si Shimano, pantofi recunoscuti pentru rezistenta si durabilitate lor:

pantofi ciclism